Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe stek je een vetplant? [deel 1]

Wat is beter dan een vetplant? Precies! Heel veel vetplanten! Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om aan meerdere vetplanten te komen. Ze zijn namelijk vrij eenvoudig te stekken. Alles wat je nodig hebt is 1) een vetplant, 2) een grote bak of bloempot, 3) wat aarde, 4) plantenschaar/mesje/zaag , 5) een plantenspuit en 6) heel veel geduld!

In deze blog zal ik over twee stekwijzen vertellen:
  1. de bladstek (kortom: je gebruikt de bladeren van de plant om nieuwe planten uit te maken)
  2. de scheutstek (stekken van de stengeltop met bladeren)
De plant die ik hiervoor gebruik is een Echeveria. In dit geval een  mooie paarse variant.

De Echeveria

De Echeveria is op z’n mooist als je hem in de volle zon zet. Hij behoudt dan zijn mooie, platte rozetvorm. Zet je hem op een minder zonnige plek, dat zal hij al snel gaan “uitstrekken”. De stengel wordt langer en daarmee ook de afstand tussen de bladeren. De onderste bladeren vallen één voor één af en wat je overhoudt is… een vetplant op een stokje.


Dit is ook ongeveer wat er met mijn Echeveria aan de hand is. Na een paar weken in de volle zon, heb ik hem verplaatst naar de andere kant van de kamer. Slechte keuze, want in no time zag de plant eruit als een soort rare kerstboom. Door hem weer terug te zetten in de volle zon, is de stengelvorming bij de nieuwste bladeren gelukkig gestopt. Maar echt mooi is hij niet meer. Een mooi stekproject, dacht ik zo!

Bladstek nemen

Start met het verwijderen van de onderste bladeren. Dit doe je door heel voorzichtig het blad heen en weer te bewegen totdat deze loslaat (zie video 1). Het is belangrijk dat je het hele blad eraf haalt, deze hebben namelijk de grootste kans om nieuwe bladeren en wortels te vormen.

Nu moet je de blaadjes de tijd geven om te drogen en om hun wond te dichten. Hiervoor leg je ze op droge potgrond (zie video 2). Je kan ze ook prima op een bord of schaal leggen, doe dit dan voor 5-7 dagen en leg ze daarna op potgrond. Bij gebruik van potgrond is het belangrijk dat je zeker weet dat deze niet vochtig is. Als je ze direct op vochtige aarde legt, zullen ze namelijk gaan rotten en doodgaan.



Video 1: Verwijderen van de bladeren Video 2: Bladeren verdelen over potgrond

Klaar? Zet de stekjes dan op een plek uit de zon. Na de eerste week kan je de stekjes voor het eerst water geven. Doe dit niet te vaak (bijv. 2 keer per week) en geef ze kleine hoeveelheden water. Ik gebruik hiervoor een plantenspuit. Check eens per week of je al wat blaadjes of worteltjes ziet verschijnen.

Scheutstek nemen

Als de onderste bladeren verwijderd zijn, houd je een kleine rozet met een lange kale stam over. Het is nu tijd om de plant “te onthoofden”. Dit doe je door ongeveer een centimeter onder de bladeren de stam door te knippen of zagen. Wat je overhoudt is een een kale stam en een plantje met een korte stem.


Net als de blaadjes, heeft de stam de tijd nodig om de wond te helen. Laat deze daarom een week drogen. Het plantje kan je hierna in potgrond plaatsen. Houdt de aarde licht vochtig. Zet de kale stam ergens op een plek waar deze niet in de weg staat (mogelijk komen hier nog nieuwe blaadjes aan!).

En nu wachten...

Het grootste deel van het werk is nu gedaan. Ik ga mijn Echeveria-stekjes de komende weken goed in de gaten houden. Zodra er iets te zien is, post ik het hier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe stek je een bromelia?

Een paar maanden terug liet ik zien hoe je een vetplant stekt . Vandaag ga ik het hebben over het stekken van een andere groep planten: de Bromelia's! Wat mij betreft is dit een van de leukste plantenfamilies. Ze komen namelijk voor in de mooiste vormen en kleuren en ze trekken daarmee in huis echt de aandacht. Daarbij komt dat ze ook nog eens heel eenvoudig te vermeerderen zijn: voor het stekken van een bromelia heb je niet meer nodig dan een bromelia (met "baby's"), genoeg potjes, potgrond, handschoenen en een schep. De Bromelia Bromelia’s of Ananasachtigen (jazeker, de ananasplant is ook een bromelia!) komen van oorsprong voor in het tropisch regenwoud. Ze groeien hier meestal op de takken van bomen. Zo krijgen ze voldoende licht én kunnen ze voldoende water opvangen met hun koker.  De bromelia die je thuis hebt, heeft dezelfde voorkeuren als die in het regenwoud: zorg er daarom voor dat er voldoende water in de koker staat (de potgrond licht vochtig hou...

Hoe stek je een vetplant? [deel 2]

Update tijd!  Een paar weken heb ik laten zien hoe je een vetplant kan stekken. Na ongeveer vier weken zijn en de eerste worteltjes zichtbaar!♥ In dit blogbericht vertel ik hoe het ervoor staat met de bladstekjes én de scheutstek, en zal ik uitleggen hoe je nu verder moet. De bladstekjes Laten we beginnen met de bladstekjes. Deze had ik van de scheut afgenomen en stuk voor stuk op potgrond gelegd. Hieronder zie je een aantal afbeeldingen van hoe ze er nu uitzien. Zoals je op de foto's kan zien heeft één van de blaadjes het niet gehaald. Deze is helemaal verschrompeld. Ik denk  dat ik deze niet helemaal goed van de plant heb verwijderd (zoals je in   dit blogbericht  kon lezen, is het belangrijk dat je het hele blad eraf haalt). Gelukkig leeft de rest nog wel, en ze hebben bijna allemaal worteltjes. Het is belangrijk om de plantjes vanaf nu regelmatig te besproeien (minstens één keer per week, maar vaker kan zeker geen kwaad). Zo voorkom je dat ...