In deze blog zal ik over twee stekwijzen vertellen:
- de bladstek (kortom: je gebruikt de bladeren van de plant om nieuwe planten uit te maken)
- de scheutstek (stekken van de stengeltop met bladeren)
De plant die ik hiervoor gebruik is een Echeveria. In dit geval een mooie paarse variant.
De Echeveria
De Echeveria is op z’n mooist als je hem in de volle zon zet. Hij behoudt dan zijn mooie, platte rozetvorm. Zet je hem op een minder zonnige plek, dat zal hij al snel gaan “uitstrekken”. De stengel wordt langer en daarmee ook de afstand tussen de bladeren. De onderste bladeren vallen één voor één af en wat je overhoudt is… een vetplant op een stokje.Dit is ook ongeveer wat er met mijn Echeveria aan de hand is. Na een paar weken in de volle zon, heb ik hem verplaatst naar de andere kant van de kamer. Slechte keuze, want in no time zag de plant eruit als een soort rare kerstboom. Door hem weer terug te zetten in de volle zon, is de stengelvorming bij de nieuwste bladeren gelukkig gestopt. Maar echt mooi is hij niet meer. Een mooi stekproject, dacht ik zo!
Bladstek nemen
Start met het verwijderen van de onderste bladeren. Dit doe je door heel voorzichtig het blad heen en weer te bewegen totdat deze loslaat (zie video 1). Het is belangrijk dat je het hele blad eraf haalt, deze hebben namelijk de grootste kans om nieuwe bladeren en wortels te vormen.Nu moet je de blaadjes de tijd geven om te drogen en om hun wond te dichten. Hiervoor leg je ze op droge potgrond (zie video 2). Je kan ze ook prima op een bord of schaal leggen, doe dit dan voor 5-7 dagen en leg ze daarna op potgrond. Bij gebruik van potgrond is het belangrijk dat je zeker weet dat deze niet vochtig is. Als je ze direct op vochtige aarde legt, zullen ze namelijk gaan rotten en doodgaan.
Video 1: Verwijderen van de bladeren | Video 2: Bladeren verdelen over potgrond |
Klaar? Zet de stekjes dan op een plek uit de zon. Na de eerste week kan je de stekjes voor het eerst water geven. Doe dit niet te vaak (bijv. 2 keer per week) en geef ze kleine hoeveelheden water. Ik gebruik hiervoor een plantenspuit. Check eens per week of je al wat blaadjes of worteltjes ziet verschijnen.
Scheutstek nemen
Als de onderste bladeren verwijderd zijn, houd je een kleine rozet met een lange kale stam over. Het is nu tijd om de plant “te onthoofden”. Dit doe je door ongeveer een centimeter onder de bladeren de stam door te knippen of zagen. Wat je overhoudt is een een kale stam en een plantje met een korte stem.Net als de blaadjes, heeft de stam de tijd nodig om de wond te helen. Laat deze daarom een week drogen. Het plantje kan je hierna in potgrond plaatsen. Houdt de aarde licht vochtig. Zet de kale stam ergens op een plek waar deze niet in de weg staat (mogelijk komen hier nog nieuwe blaadjes aan!).
Reacties
Een reactie posten